Születési horoszkóp kezdőknek

Ha még csak most ismerkedsz az asztrológia világával, valószínű, hogy csak a Napjegyed ismered – ez a “fő” asztrológiai jegyed, az, amit másoknak mondasz, amikor megkérdezik, hogy melyik jegyben születtél. Bár a Napjegyed sok mindent elárul rólad, mégsem ad teljes körű képet személyiségedről.

A napi és heti horoszkópok, melyeket újságok hátulján olvashatsz, vagy a blogok melyek hosszan írnak a Skorpiók szenvedélyes természetéről, bár szórakoztatóak, csak a felszínt kapargatják. Ezek a horoszkópok és asztrológiai elemzések ugyanis kizárólag azzal foglalkoznak, hogy a Nap hol állt a születésed pillanatában. Ezzel szemben az olyan születési horoszkópok, mint a Csillagkönyv, nem csak a Nap, hanem a többi égitest helyzetét is figyelembe veszik a horoszkópod összeállításakor.

Egyes horoszkópokat olvasva úgy érezheted, hogy a leírtak hihetetlenül pontosan illeszkednek életedre, de ha szeretnéd jobban beleásni magad az asztrológia világába, és megérteni, hogy az egyes égitestek hogyan hathatnak személyiségedre, életutadra és jövőbeli lehetőségeidre, akkor érdemes elolvasnod születési horoszkópod.

Mi a születési horoszkóp?

A születési horoszkóp – más néven radix képlet, születési képlet vagy natális horoszkóp –  gyakorlatilag az égitestek helyzetének pillanatfelvétele azon a pontos napon, időben és helyen, amikor születtél. Az asztrológia szerint ez fontos információkat tartalmaz arról, hogy milyen típusú energiáknak voltál kitéve születésed pillanatában.

Személyes szinten a személyiséged rejtett aspektusairól, erősségeidről és gyengeségeidről, vágyaidról, a lehetséges kihívásokról és lehetőségekről hordozhat információkat. Egyes asztrológiai ágak – például az evolúciós asztrológia – még azt is állítják, hogy az asztrológiai születési horoszkópod ablak az előző életeidre és a lelked útjára.

Hogy miért olyan nagy szám a születési horoszkóp? Azért, mert kizárólag RÓLAD szól. A napi, heti, havi vagy évi horoszkópok mindig csak általánosságokat állapítanak meg, mivel csak a Napjegyed veszik figyelembe, és mint tudjuk, a világ és az asztrológia összetettebb annál, mintsem hogy az embereket csak a 12 Napjegye alapján skatulyázzuk be.

A születési horoszkópod viszont figyelembe veszi mind a 10 égitest pontos állását és helyzetét, az asztrológiai házakat, az aszcendensed és az ég közepét születésed pillanatában, hogy egy elképesztően személyes elemzést adjon. Jól hangzik, ugye?

És ami még izgalmasabb, a születési horoszkópok nem csak emberekre vonatkozhatnak, hanem lényegében bármire. Egy házasság radix képlete például kiszámítható azt a pillanatot alapul véve, amikor a házas felek aláírták a házasságkötési nyilatkozatot.

Ha szeretnéd megtudni születési képleted és elolvasni rövid születési horoszkópod, azt megteheted ide kattintva. Csak add meg neved, email címed, valamint születésed pontos helyét és idejét.

A legpontosabb eredmény érdekében érdemes a születési idejét percre pontosan megadni (ha nem tudod fejből, keresd meg születési anyakönyvi kivonatod), de ha nem tudod a pontos időt, akkor sincs gond. Próbáld meg megtippelni, vagy ha ötleted sincs, kattints a “nem tudom a pontos időt” gombra!

Mit jelképeznek az égitestek a születési horoszkópodban?

Születési horoszkópod megértése egy teljesen új univerzumot nyithat meg előtted. A Naprendszer tíz fő égitestének mindegyike megtalálható a horoszkópodban is, és mindegyik életed egy bizonyos aspektusát szimbolizálja.

Nap

A Nap az asztrológia központi égitesteként funkcionál, mely az individuum énjét és egoját képviseli. Megmutathatja azt az alapvető én-képet, melyet magunkról alkotunk és amit másoknak is megmutatunk. A Nap pozíciója az asztrológiai térképen az alapvető személyiségjegyeinket, motivációnkat és a törekvéseink irányát jelzi.

Hold

A Hold az érzelmek, az ösztönök és az intuíció égiteste. A Hold pozíciója az asztrológiai térképen megmutathatja az alapvető érzelmi reakcióinkat, az intuíciós képességeinket, és hogyan reagálunk a mindennapi élet kihívásaira.

Merkúr

Az elme és a kommunikáció bolygója. Merkúr befolyásolhatja a gondolkodásunk módját, az intellektuális képességeinket és a kommunikációs stílusunkat. Megmutatja, hogyan értelmezünk, elemzünk és továbbítunk információkat, valamint hogyan kapcsolódunk másokhoz verbális és írásos formában.

Vénusz

A Vénusz a szerelem, a szépség és a harmónia bolygója. Kifejezi azt, hogyan vonzódunk másokhoz, hogyan értékeljük és élvezünk a szépséget, és hogyan fejezünk ki szeretetet a párkapcsolatainkban.

Mars

Mars a cselekvés, a vágy és az ambíció bolygója. Az asztrológiai térképen a Mars pozíciója feltárhatja, hogyan viszonyulunk az akadályokhoz, milyen szenvedéllyel és elszántsággal közelítünk a célok felé, és hogyan fejezzük ki fizikai és érzelmi energiáinkat.

Jupiter

Jupiter az optimizmus, a bőség és a növekedés égiteste. Asztrológiai pozíciója rávilágít arra, hol találhatjuk meg a legnagyobb szerencsét, milyen területeken érezhetjük magunkat leginkább megáldottnak, és mely képességeinket érdemes a legjobban kihasználnunk.

Szaturnusz

Szaturnusz a felelősség, a struktúra és a korlátok bolygója. A Szaturnusz által uralt területek azok, ahol a legnagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk, de ahol a legtöbbet is tanulhatjuk meg magunkról. Megmutatja a leckéket, melyek formálnak és erősítenek minket az életben.

Uránusz

Az Uránusz az újítás, a lázadás és az egyediség bolygója. Megmutathatja azt a területet, ahol a generációs különbségek és az új irányzatok a legláthatóbbak, és azt, hol kell változásokat eszközölnünk.

Neptunusz

A Neptunusz a közös álmokat, az inspirációt és az összekapcsolódást képviseli egy generáció számára. Megmutathatja azt a kollektív tudatalatti energiát, amely egy adott generációhoz kötődik, valamint azt, hogyan viszonyulnak az emberek a spirituális és transzcendens tapasztalatokhoz.

Plútó

Plútó az átalakulás, a regeneráció és az árnyék-én bolygója. Feltárhatja egy generáció mély, gyakran rejtett vagy tudatalatti hajlamait, kihívásait és sorsfordító változásait.

Mit jelentenek a Házak a születési horoszkópban?

A születési horoszkópok olvasásakor kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mit jelentenek az egyes asztrológiai házak. Minden ember születési horoszkópja 12 Házra van felosztva, amelyek az óramutató járásával ellentétes irányban, körkörösen haladnak. Minden Ház az élet egy-egy különböző részét jelképezi, amely előtérbe kerül, ha egy égitest benne tartózkodik. (Érdemes megjegyezni: Ha egy asztrológiai Ház üres, vagyis nem tartózkodik benne bolygó, az nem jelenti azt, hogy az életnek az a területe hiányzik).

Az asztrológia szerint mind a 10 bolygónak van egy-egy „kedvenc” Háza. Amikor egy bolygó a kedvenc Házát foglalja el a születési horoszkópban, az automatikusan főszerepbe állítja azt a bolygót, segítve, hogy a lehető legjobban fejtse ki hatását.

1. Ház

A 1. Ház a személyes identitást és a külső megjelenést képviseli. Ez a ház az önkifejezés és az önazonosság központja, és az az aspektusa a horoszkópnak, ami a leggyorsabban reagál a külvilágra.

2. Ház​

A 2. Ház az anyagi értékeket és személyes erőforrásokat képviseli. Az itt található bolygók és jelképek a pénzügyi stabilitásra, a személyes értékekre és a birtoklásra vonatkozó hajlamokat mutatják.

3. Ház​

Ez a Ház a kommunikációt, az oktatást és a közeli környezetet képviseli. Az itt található információk arra utalnak, hogyan tanulunk és kommunikálunk a közvetlen környezetünkkel.

4. Ház​

A 4. Ház a családot, az otthont és a gyökereket képviseli. Megmutatja a családi kapcsolataink természetét és azt, hogyan érezzük magunkat és viszonyulunk az otthonunkhoz.

5. Ház​

A 5. Ház a kreativitást, az önkifejezést és a románcot képviseli. Az itt lévő információk a hobbikra, a szerelmi életre és a kreatív tevékenységekre vonatkoznak.

6. Ház​

Ez a Ház a napi rutinokat, a munkát és az egészséget jelenti. Feltárja a munkahelyi kapcsolatainkat, a napi tevékenységeinket és az egészséghez való hozzáállásunkat.

7. Ház​

A 7. Ház a partnerkapcsolatokat és a házasságot képviseli. Az itt lévő információk arra utalnak, hogyan viszonyulunk másokhoz, és milyen a kapcsolatunk a hosszú távú társakkal.

8. Ház​

A 8. Ház a rejtélyeket, az átalakulást és a közös erőforrásokat képviseli. Megvilágítja a mélyebb érzéseket, a szexuális energiákat és a reinkarnációt.

9. Ház​

Ez a Ház a nagy utazásokat, a filozófiát és a spirituális tanulmányokat képviseli. Az itt lévő jelképek a tágabb világra vonatkozó nézeteinket és utazási hajlamainkat mutatják.

10. Ház​

A 10. Ház a karriert, a társadalmi státuszt és a nyilvános képet képviseli. Megmutatja, hogyan lát minket a külvilág és milyen a szerepünk a társadalomban.

11. Ház​

A 11. Ház a barátságokat, a társadalmi hálózatokat és az ambíciókat jelképezi. Megmutatja, hogyan kapcsolódunk csoportokhoz, valamint hosszú távú céljainkat és álmainkat.

12. Ház​

A 12. Ház a rejtélyeket, az elrejtett dolgokat és az önmagunkkal való kapcsolatot képviseli. Feltárja a tudatalatti mintáinkat, az álmainkat és azt, ami a látható világ mögött rejlik.

Mit jelképez a születési horoszkópodban az Aszcendensed?

Amikor asztrológia szemüvegén keresztül vizsgálod magad, az első lépés, hogy kiderítsd a „nagy három” jegyedet – a Napjegyed, a Holdjegyed és az Aszcendesed –, amelyeket kozmikus alkatod pilléreinek tekintünk. 

A felkelő jegyedet, más néven aszcendensedet a születési időddel együtt számítják ki, mivel ez az az állatövi jegy, amely a születésed pillanatában a keleti horizonton felkelt.

A pontos Aszcendens megléte néhány okból elengedhetetlenül fontos:

  • Az Aszcendensed az első lélegzetvételedet jelképezi, és színezi azt, ahogyan a körülötted lévő világgal érintkezni fogsz.
  • Mivel az Aszcendesed ott van, ahol az első ház kezdődik, ez határozza meg a születési horoszkópdban található 12 házat.
  • Az Aszcendensed egyben a „horoszkópod uralkodójaként” is funkcionál. A hozzá tartozó csillagjegy és asztrológiai ház nagyon sokat elárul arról, hogy milyen területekre összpontosítasz az életben.
  • Ha van olyan bolygód, amely aspektust (konjunktust, négyzetet, oppozíciót, szextilt vagy trinust) alkot az Aszcendeseddel, akkor ez egy újabb értelmezési réteget adnak a születési horoszkópodhoz.

Hogyan lehet meghatározni a születési horoszkóp kompatibilitást?

A születési horoszkóp kompatibilitás – más néven szinasztria – két születési horoszkóp összehasonlításának művészete, hogy megértsük a két ember közötti dinamikát, függetlenül a kapcsolatuk jellegétől. A Napjegy-asztrológiával ellentétben, amely csak a Nap helyzetét hasonlítja össze, ez a 10 égitestet és sok más tényezőt is figyelembe vesz. A romantikus szinasztria esetében például mindig elengedhetetlen a két ember Nap- és Hold-jegyeinek összehasonlítása. Gyakran előfordul, hogy a romantikus pároknak pozitív Nap-Hold kapcsolata van.

A „romantikus bolygók”, a Vénusz és a Mars is kulcsszereplők, mert ha két ember Vénusz-jegye harmonizál egymással, akkor erős vonzalom lesz közöttük. Ha pedig a Mars jegyeik kompatibilisek, akkor mondjuk úgy, hogy a szexuális energia kielégítő lesz.  Ez csak néhány égi összehasonlítási pont, de az asztrológusok az egyes személyek születési horoszkópjának számos más aspektusa közötti kapcsolatot is értékelik.

Mit árulhat el a születési horoszkópod a jövődről?

Az asztrológia kevésbé a konkrét jövendőmondás módszere, mint inkább az energia nyelve. Ez azt jelenti, hogy  jobban használható, amikor holisztikusan olvassuk le a számtalan lehetséges hatást, amit egyes égitestek gyakorolhatnak rád.

Bár az asztrológia nem tudja pontosan megjósolni, hogy mi fog történni (végül is szabad akarattal rendelkezel!), kiindulási alapot adhat önmagad és a téged irányító folyamatok jobb megismeréséhez. Egy dolog biztos: miután alaposan átolvasod a születési horoszkópod, soha többet nem fogsz ugyanúgy tekinteni az asztrológiára és saját jegyedre, mint előtte.

Jogi nyilatkozat: A Csillagkönyv blogján található összes tartalom kizárólag a szórakoztatást szolgálja. Ez a cikk az író saját gondolatait és véleményét tükrözi és tartalma nem feltétlenül fedi a valóságot. Az asztrológia hivatalosan nem elismert tudomány.

Shopping Cart
Scroll to Top